Porvoossa kävellään kiusaamattomuuden puolesta - juuri sinut on haastettu mukaan! (Tiedote 23.8.2021)

Porvoon vanhempainyhdistykset ry Föräldraföreningar i Borgå rf (POFF) on haastanut porvoolaiset koulut ja vanhempainyhdistykset kävelemään kiusaamattomuuden puolesta 30.8.-3.9.2021. Kävelyyn ovat ilmoittautuneet mukaan jo muun muassa Kvarnbackens skola, Grännäs skola, Keskuskoulu, Pääskytien koulu, Huhtisen koulu, Epoon koulu ja Albert Edelfeltin koulu. 

Koulurauha, kaveritaidot ja koulukiusaaminen ovat puhututtaneet Porvoossa viime vuosina. Kuntakohtainen vanhempainyhdistys haluaakin tehdä konkreettisia toimenpiteitä yhteisöllisyyden rakentamiseksi sekä herättää keskustelua, jolla koulukiusaamattomuuteen etsitään yhteisesti ratkaisuja porvoolaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta. 

Koska kaveritaitojen ja kiusaamattomuuden puolesta tehtävä työ koskettaa kaikkia kodeissa ja koulussa ikäryhmästä riippumatta, POFF haastaa nyt mukaan kävelyyn kaikki porvoolaiset. 

- Kiusaamattomuuden puolesta on tärkeää toimia niin vanhempana, isovanhempanakuin naapurinakin. Siksi haluammekin haastaa mukaan kaikki porvoolaiset. Voit kävellä koulussa tai työpaikalla, harrastuksessa ja ihan missä tahansa, kertoo kiusaamattomuuskävelyn idean keksinyt Anne Tukiainen Porvoon vanhempainyhdistyksestä. 

Päätapahtuma on torstaina 2.9.2021, jolloin kävelyyn osallistuvat myös muun muassa Porvoon kaupungin koulutusjohtajat Jari Kettunen ja Rikard Lindström, sivistysjohtaja Sari Gustafsson, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Hanna Lönnfors sekä kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula. Hem och Skolan toiminnanjohtaja Micaela Romantschuk tuo Porvooseen tervehdyksen vanhempaintoiminnan valtakunnan tasolta. 

- Vastuu kiusaamattomuudesta on yhteinen ja on tärkeää, että toimimme kaikki tahoillamme lasten ja nuorten hyvinvointia edistäen. Kaupungin sivistystoimessa on myös alkamassa yhteistyöprojekti kiusaamisesta ja turvallisuudesta, ja nämä tukevat hyvällä tavalla toisiaan, toteaa koulutusjohtaja Jari Kettunen Porvoon kaupungilta. 

Kävele sopivana ajankohtana valitsemallasi tavalla – ja jaa kuva kävelystäsi 

Kiusaamattomuuskävelyyn on helppo osallistua kenen tahansa. Koulu, päiväkoti tai muu ryhmä, yksittäinen kävelijä tai ystävän kanssa kävelevä, voi valita sopivan ajankohdan ja toteutustavan 30.8.-3.9.2021 välisenä aikana. Kävellä voi lyhyesti tai pidemmälti, kaupungissa tai kylissä, banderollein ja teemapaidoin tai ihan sellaisenaan. Tärkeintä on ajatus, jonka puolesta kävellään. 

- Kouluissa kävelyn voi toteuttaa luokittain, luokkatasoittaintai vaikkapa koko koulu yhdessä. Työpaikalla voi sopia yhteisestä lounastauon kävelystä ja olisipa erityisen mukavaa kuulla kävelyyn osallistuneen myös jo isovanhemmiksi ehtineitä eläkeläisiä. Tärkeintä on, että kävelijät vetävät tossut jalkaan hyvillä mielin yhteisöllisyyden ja kiusaamattomuuden puolesta, rohkaisee Porvoon vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Marika Salomaa.   

Kiusaamattomuuskävelyyn ei ole tarvitse ilmoittautua. Porvoon vanhempainyhdistykset toivoo kuitenkin, että omasta kävelystä jaettaisiin valokuva, jonka voi lähettää suoraan joko kävelyn facebook-tapahtumaan ”Kävellään yhdessä kiusaamattomuuden puolesta” https://www.facebook.com/events/213212070350096 tai sähköpostitse porvoonvanhemmat@gmail.com. Sen voi myös jakaa omalla somekanavalla aihetunnistein #Olettärkeä #äläoletörkeä #kiusaamattomuuskävely. POFF huomioi 50 ensimmäistä kuvaterveiset lähettänyttä syksyisiä kävelyretkiä suojaavalla ”Olet tärkeä”-huivilla. 

POFF toivoo myös, että jokainen huomioi kävellessään voimassaolevat koronaturvallisuusohjeet. 

Kiusaamattomuussopimukset kaikkiin porvoolaisiin kouluihin 

Kävelyviikolla kaikkiin porvoolaisiin suomen- ja ruotsinkielisiin ala- ja yläkouluihin jaetaan luokkatasoisesti allekirjoitettavat kiusaamattomuussopimukset. Porvoon vanhempainyhdistyksen teettämässä julisteessa on tila allekirjoituksille, jolla luokan oppilaat vahvistavat sitoutuvansa olemaan kiusaamatta. 

Kiusaamattomuussopimuksen on tarkoitus osana kävelyä herättää porvoolaiset lapset ja nuoret miettimään kaveritaitoja ja toisen huomioonottamista osana toimivaa kouluyhteisöä. 

Kävellään yhdessä kiusaamattomuuden puolesta — Vi går tillsammans mot mobbning 30.8.-3.9.2021