Kannanotot ja selvitykset

30.5.2020 pj. Marika Salomaa, Uusimaa

Kuntalaisaloite: Porvoon peruskouluihin ja toiselle asteelle yksi lauantaikoulupäivä/lukuvuosi 3.10.2017


Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf (POFF) ehdottaa, että Porvoon peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten lukuvuoteen sijoitettaisiin yksi lauantaikoulupäivä tarjoamaan parempi ajankohta Kodin ja Koulun Päivän viettämiseksi. Lauantai tarjoaisi huoltajille paremman mahdollisuuden osallistua päivän toimintaan, koska työelämän kiireet painottuvat ns. arkipäiville. Näin Kodin ja Koulun Päivän tavoitteet olisivat myös paremmin saavutettavissa. 

Vuosittain vietetään valtakunnallista Kodin ja Koulun Päivää. Kodin ja Koulun Päivän tavoite on edistää kodin ja koulun yhteistyötä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Vanhemmille se on varta vasten järjestetty mahdollisuus tutustua koulun toimintaan, opettajiin ja toisiin vanhempiin/huoltajiin. 

Uusi OPS korostaa huoltajien osallisuutta. Koulun tehtävä on luoda huoltajille mahdollisuus osallistua ja tarjota tilaisuuksia vuorovaikutukselle. Kodin ja Koulun Päivä toimii yhtenä hyvänä sillanrakentajana kodin ja koulun välillä. Sen viettoon osallistuu jo liki kolmannes Suomen peruskouluista, mukana on ollut myös toisen asteen oppilaitoksia sekä päiväkoteja. Useilla kouluilla se on liitetty osaksi koulun vuosiohjelmaa, jotkut viettävät sitä kahdestikin lukuvuodessa. 

Kodin ja Koulun Päivä on valtakunnallisesti merkitty pidettäväksi syyskuun viimeisenä perjantaina. Ajankohta on ainoastaan suositus ja antaa näin ollen koululle madollisuuden valita päivä, joka koulun ohjelmaan parhaiten sopii. 

Kodin ja Koulun Päivää ovat toteuttamassa Opetushallitus, Suomen Vanhempainliitto, Förbundet Hem och Skola i Finland, Suomen Kuntaliitto, Suomen rehtorit ry, Opetusalan anmmattijärjestö OAJ, Finlands Svenska Lärarförbundet FSL, Sivistystyönantajat sekä Opetus- ja sivistystoimern asiantuntijat OPSIA ry. 

Porvoossa 3.10.2017
 

Porvoon kaupungin sivistyslautakunnalle 2.10.2017

Kannanotto peruskoulujen ja lukioiden työ- ja lomapäiviin lukuvuonna 2018-2019
Lauantaikoulupäivä, jotta kodin ja koulun yhteistyölle olisi paremmat edellytykset
 

Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää, ja se päättyy viikon 22 lauantaina.Työpäivistä vähennetään lukuvuonna 2018-2019 muille arkipäiville kuin lauantaille ajoittuvat itsenäisyyspäivä (torstai 6.12.18) ja vappu (keskiviikko 1.5.19). Siksi lukuvuonna 2018-2019 on 188 työpäivää. Lukuvuonna 2018-2019 syysloma on kahden päivän mittainen ja talviloma on perinteisesti viikolla 8.

Ehdotamme Porvoon kaupungin peruskoulujen ja lukioiden lukuvuoden 2018-2019 työ- ja lomapäiviksi seuraavaa:
• Syyslukukausi alkaa tiistaina 14.8.2018
• Kodin ja Koulun päivää vietetään lauantaina 29.9.2018
• Syysloma on 18.-19.10.2018
• 7.12.2018 on vapaapäivä, joka korvaa 29.9.2018 tehdyn lauantaipäivän
• Syyslukukausi päättyy perjantaina 21.12.2018

• Kevätlukukausi alkaa maanantaina 7.1.2019
• Talvilomaviikko on 18.-22.2.2019
• Lukuvuosi päättyy lauantaina 1.6.2019

Syyslukukaudella on 91 työpäivää seuraavasti: elokuussa 14, syyskuussa 21, lokakuussa 21, marraskuussa 22 ja joulukuussa 13.

Kevätlukukaudella on 97 työpäivää seuraavasti: tammikuussa 19, helmikuussa 15, maaliskuussa 21, huhtikuussa 20, toukokuussa 21 ja kesäkuussa 1.

Haluamme kannanotollamme esittää, että lauantaikoulupäivä on mahdollista laittaa työpäiväksi lukuvuonna 2018-2019. Uuden opetussuunnitelman mukaan ”opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa.
Huoltajien osallisuus sekä mahdollisuus olla mukana koulutyössä ja sen kehittämisessä on keskeinen osa koulun toimintakulttuuria. Vastuu kodin ja koulun yhteistyön edellytysten kehittämisestä on opetuksen järjestäjällä.” (Lähde: Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, 5. Oppimista ja hyvinvointia edistävä koulutyön järjestäminen, 5.2. Yhteistyö, Kodin ja koulun yhteistyö.)

Lauantaina huoltajien on helpompi tulla tutustumaan kouluun, ja se luo paremmat edellytykset kodin ja koulun yhteistyölle. Myös ainakin osa rehtoreista kannattaa lauantaikoulupäivää.

POFF, Porvoon vanhempainyhdistykset ry - Föräldraföreningar i Borgå rf

Porvoossa 2.10.2017

Mielipidekirjoitus: Ei eineksiä keskuskeittiöstä 12.6.2017
 

Maksuton kouluruoka on kiistatta hieno asia.
Hyviäkin asioita tulee kuitenkin aika ajoin päivittää tähän päivään.

Uuden keskuskeittiön reseptiikkaa ja ruokalistoja suunnitellaan nyt. Juuri nyt on myös aika vaikuttaa siihen, mitä ruokaa, mistä raaka-aineista ja miten valmistettua porvoolaisille keskuskeittiöstä tarjotaan? Haluaisivatko juuri työnsä aloittaneet valtuutetut, että 8 miljoonan investointi uuteen keittiöön näkyisi parempana ruokana myös ruokailijoiden lautasilla? Muutoksen aikaansaamiseksi Porvoo tarvitsee valtuuston hyväksymän ruokastrategian.

Tällä hetkellä ruokapalvelut ostavat joitakin ruokia valmiina, niin sanottuina kappaletuotteina. Tällaisia ovat lihasta, kalasta, broilerista tai kasviksista tehdyt pihvit, pyörykät ja murekkeet, jotka yleensä luokitellaan puolivalmisteiksi/eineksiksi. Valmistajia ovat Apetit, Atria, Findus, Kariniemi, Saarioinen ja Snellman.

Tilapalvelujen mukaan edellä mainittujen tuotteiden valmistaminen keskuskeittiössä olisi mahdollista, mutta ei järkevää. Annika Malms-Tepponen kertoo, että eineksiksi luokiteltuja ruokia tarjotaan vain vähän, lähinnä pinaattilettuja ja broilernugetteja (UM 12.5.17). Päiväkotien ruokalistalla 5.6.-30.7. on kuitenkin 15 erilaista pyörykkää, pihviä tai mureketta. Niitä on tarjolla 33 kertaa kahdeksan viikon ruokalistalla.

Massa, josta pihvit ja pyörykät tehdään, olisi kuitenkin järkevintä valmistaa itse, mikäli halutaan vähentää lisä- ja säilöntäaineiden saantia ruoasta. Esimerkiksi Kariniemen broileripihvissä on mm. siipikarjannahkaa, soijaproteiinia, glukoosia, stabilointiaineita (E450 ja E451), hiivauutetta ja aromivahvennetta (E621) pääraaka-aineiden lisäksi. Jokainen voi kaupassa käydä lukemassa vastaavien tuotteiden pakkauksista raaka-aineluetteloita ja verrata niitä kotona tehdyn vastaavan ruoan reseptiin. Lisäätkö sinä edellä lueteltuja ainesosia valmistamaasi pihviin?

Ruoka, ruokailu ja ruokakasvatus ovat osa opetussuunnitelmaa. Opetussuunnitelmasta poimittua: Kouluruokailu kasvattaa ruokakulttuuriin. Lapsuudessa omaksutut tottumukset vaikuttavat tulevaisuuden ruokavalintoihin. On aikuisten vastuulla huolehtia siitä, että lasten ja nuorten kouluruokamuistot ovat mukavia ja että ne antavat perustan hyvälle ja monipuoliselle ruokavaliolle myös aikuisena.

Ruoka ei ole vain nälän torjumista. Julkisella ruokailulla on paljon suurempi vastuu. Kouluruokailussa opitut tottumukset vaikuttavat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin loppuelämän ajan.

Julkisuudessa on ihmetelty vaatimuksia pyöritellä 10 000 ruokailijalle lihapullat käsin. Ei ne äidit Saarioisellakaan pullia käsin pyörittele, vaan sitä varten on olemassa koneet. Tällaiset koneet päätettiin kuitenkin jättää pois keskuskeittiön laitehankinnoista.

Jos keskuskeittiössä ei voida/haluta itse valmistaa pyöryköitä, pihvejä ja murekkeita, onko niitä oltava ruokalistalla?

Porvoo, 12.6.2017

Kuntalaisaloite: Koulu- ja päiväkotikuvausten tarjouspyyntöjen teko pitää keskittää yhdelle taholle, kaupungin hankintapalveluille 18.2.2017
 

Porvoolaiset perheet eivät ole tasa-arvoisessa asemassa, kun on kyse koulukuvauksen hinnasta. Saman yrityksen samanlaatuisessa kuvassa on jopa 4 € eroa riippuen sopimuksesta (syksy 2016: Linnankosken lukio 6,90 € /kuva ja Albert Edelfeltin koulu 2,87 €/ kuva, kuvaajana Seppälän Koulukuvat).

Yleensä kuvaustarjouspyynnön tekee koulun edustaja esim. rehtori. Hankintaosaaminen ei aina ole sillä tasolla, että huoltajien kannalta parhaaseen ratkaisuun eli edulliseen hintatasoon päästäisiin. Monessa tapauksessa myös koulun ottama järjestelykorvaus nostaa kuvien hintaa. Nämä järjestelykorvaukset lienevät syy, jonka vuoksi koulut haluaisivat itse tehdä kuvaussopimukset.

Huoltajat ovat maksajia ja heitä tulee Opetushallituksen suosituksen mukaan kuulla ennen kuin sopimuksesta päätetään. Huoltajien aito kuuleminen edellyttää huoltajille mahdollisuutta verrata heille tarjottua hintaa muiden koulujen huoltajien koulukuvista maksamaan hintaan. Avoimuuden nimissä koulujen tulisi julkistaa tekemänsä sopimukset.

Lisäksi, jos koulukuvien hankintaan liittyvän työn tekee yksi henkilö, säästyy työaikaa verrattuna tilanteeseen, jossajokaisessa koulussa tehdään erikseen sama työ. Porvoossa on 30 koulua.

Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf on kilpailuttanut koulukuvaussopimuksia jo kahdeksan vuoden ajan. Yhdistyksemme sopimuksessa on mukana yhdeksän porvoolaista koulua. Vuoden 2017 sopimuksemme hinnat ovat seuraavat: kaverikuva 1,90 €, luokkakuva 2,10 € ja muotokuva- sekä tarrakuva-arkki a´2,30 €. Emme ota järjestelykorvauksia.

Edellä mainittu pätee myös päiväkotien kuvauksiin, joten ne tulisi kilpailuttaa samassa yhteydessä koulukuvien kanssa.

Jos mietitään, onko koulukuvaus tarpeellinen ollenkaan, on Opetushallituksen kanta seuraava: ”Lainsäädäntö ei velvoita koulua kuvausten järjestämiseen, mutta kuvausten voidaan katsoa olevan sellaista koulun yhteistä toimintaa, johon voidaan käyttää myös koulun työaikaa.” Koulut myös tarvitsevat oppilaiden kuvia. Heillä on päivittäisessä käytössä kuvausyrityksen ilmaiseksi koululle toimittama arkistokansio, jossa on luokkakuvat sekä oppilaiden muotokuvat.

Esim. Kajaanissa ja Oulussa koulu- ja päiväkotikuvaukset on kilpailutettu kaupungin hankintayksikön toimesta. Keskittämällä hankinta, varmistetaan kouluille ja päiväkodeille toimivat kuvausjärjestelyt ja maksajille tasapuolisesti edulliset koulu- ja päiväkotikuvien hinnat.

Porvoossa 18.2.2017

Kannanotto: Koulukuvaussopimusten tekemiset 17.10.2016

 

Ehdotamme, että Porvoossa kaikkia kouluja koskevan koulukuvasopimuksen tekee yksi henkilö noudattaen opetushallituksen suositusta huoltajien edustajan, kouluissa yleensä vanhempainyhdistys, kuulemisesta. Sopimusta solmittaessa tulee päämääränä olla kohtuuhintaiset kuvat ja huoltajien yhdenvertaisuus.

Opetushallitus on antanut koulukuvauksia koskevan suosituksen 20.6.2011.
24.8.2016 Opetushallitus muistutti antamastaan suosituksesta.

Suosituksen tavoite on:
1. lisätä kuvauksiin liittyvää avoimuutta
2. taata huoltajille kohtuuhintaisia kuvia
3. että,oppilaiden huoltajia tai heidän edustajiaan kuullaan ennen kuin sopimuksen tekotavasta päätetään

Lisäksi:
4. kuvaamoilta ei tule vastaanottaa laskennallisia järjestelykorvauksia eikä tavaralahjoja
5. koulutuksen järjestäjän tulee lähettää opetushallituksen suositus sekä kouluille että oppilaiden vanhempien edustajille

Porvoossa:
1. Avoimuudesta ei voida puhua. Emme ole saaneet nähtäväksemme koulujen tekemiä sopimuksia useista pyynnöistä huolimatta. Sopimukset tarvitaan, jotta voisimme osoittaa, että koulukuvista maksettavissa hinnoissa on suuria eroja.

2. Huoltajien yhdenvertaisuus puuttuu. Yhden kuvan hinnassa voi olla jopa 4 € eroa samalla kuvausyrityksellä (Syksy 2016, Seppälän Koulukuvat: Albert Edelfeltin koulu 2,87 € /kuva ja Linnankosken lukio 6.90 € /kuva). Yleisin tilaus on kolme kuvaa (ryhmäkuva, tarrakuva-arkki ja muotokuva) jolloin toisessa koulussa huoltaja maksaa samoista kuvista 12 € enemmän. Kyseiset hinnat ovat tiedossamme, koska lapsemme ovat näiden koulujen oppilaita.

3. Porvoon 30 koulusta vain pienessä osassa on kuultu huoltajien edustajia, eli vanhempainyhdistystä.

4. Tiedämme, että joissakin kouluissa järjestelykorvauksia otetaan.

5. Opetushallituksen suositusta ei ole saatettu huoltajien tietoon.
 

Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf on tehnyt koulukuvaussopimuksia noin 10 vuoden ajan. Sopimus tehdään aina vuodeksi kerrallaan ilman järjestelykorvauksia, jotta kuvista saadaan huoltajille mahdollisimman edulliset. Syksyn 2016 sopimuksessamme yksi kuva maksoi 2,90 € ja kaverikuva 3,00 €. AE-koulussa ja lukiossa kaverikuva maksoi 12,90 €. Meidän sopimukseemme kuuluu nyt yhdeksän porvoolaista koulua. Muissa 21 koulussa koulun henkilökunta käyttää työaikaansa sopimuksen tekoon, vaikka sen voisi Porvoossa hoitaa yksi henkilö kaikkien koulujen puolesta.

Porvoossa 17.10.2016
Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf – hallitus

Kannanotto peruskoulujen ja lukioiden työ- ja lomapäiviin lukuvuonna 2017-2018 / lauantaikoulupäivä, jotta kodin ja koulun yhteistyölle olisi paremmat edellytykset, 18.9.2016

 

Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää, ja se päättyy viikon 22 lauantaina.

Työpäivistä vähennetään lukuvuonna 2017-2018 muille arkipäiville kuin lauantaille ajoittuvat itsenäisyyspäivä (keskiviikko 6.12.17) ja vappu (tiistai 1.5.18). Siksi lukuvuonna 2017-2018 on 188 työpäivää.
Lukuvuonna 2017-2018 syysloma on viikon mittainen ja hiihtoloma on perinteisesti viikolla 8.

Ehdotamme Porvoon kaupungin peruskoulujen ja lukioiden lukuvuoden 2017-2018 työ- ja lomapäiviksi seuraavaa:

• Syyslukukausi alkaa torstaina 10.8.2017

• Kodin ja Koulun päivä on lauantaina 30.9.2017

• Syysloma on 16.-20.10.2017

• Syyslukukausi päättyy perjantaina 22.12.2017
 

• Kevätlukukausi alkaa maanantaina 8.1.2018

• Hiihtolomaviikko on 19.-23.2.2018

• Helatorstain jälkeinen perjantai on vapaa 11.5.2018

• Lukuvuosi päättyy lauantaina 2.6.2018

Syyslukukaudella on 92 työpäivää seuraavasti: elokuussa 16, syyskuussa 22, lokakuussa 17, marraskuussa 22 ja joulukuussa 15.

Kevätlukukaudella on 96 työpäivää seuraavasti: tammikuussa 18, helmikuussa 15, maaliskuussa 21, huhtikuussa 20, toukokuussa 20 ja kesäkuussa 2.

Haluamme kannaotollamme esittää, että lauantaikoulupäivä on mahdollista laittaa työpäiväksi lukuvuonna 2017-2018.
Uuden opetussuunnitelman mukaan ”opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa.
Huoltajien osallisuus sekä mahdollisuus olla mukana koulutyössä ja sen kehittämisessä on keskeinen osa koulun toimintakulttuuria. Vastuu kodin ja koulun yhteistyön edellytysten kehittämisestä on opetuksen järjestäjällä.” (Lähde: Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, 5. Oppimista ja hyvinvointia edistävä koulutyön järjestäminen, 5.2. Yhteistyö, Kodin ja koulun yhteistyö.)

Lauantaina huoltajien on helpompi tulla tutustumaan kouluun, ja se luo paremmat edellytykset kodin ja koulun yhteistyölle.

Porvoossa 18.9.2016

Kannanotto Keskuskoulun ja Linnajoen koulun uusiin kuraattorijärjestelyihin 17.5.2016


Keskuskoululla ja Linnajoen koululla on yhteinen kuraattori.

Tehtävää hoitaneen henkilön mukaan järjestely on ollut toimiva mahdollistaen asiakassuhteen jatkon oppilaan siirtyessä alakoulusta yläkouluun.

Elokuusta 2016 alkaen järjestelyä on päätetty muuttaa siten, että kouluilla olisi eri kuraattorit. Nämä kaksi kuraattoria saavat nykyisten koulujen ohella vastuulleen uudet koulut. Keskuskoulun kuraattorin vastuualue on Keskuskoulun lisäksi toinen alakoulu. Linnajoen kuraattorin palvelujen piiriin lisätään Linnankosken lukion opiskelijat. Muutoksen syynä on oletettavasti asiakaskäyntien tasaisempi jakautuminen.

Olemme sitä mieltä, että päätöstä ei ole tehty lasten parasta ajatellen. Oppilaita ja huoltajia ei ole kuultu, eikä lapsivaikutusten arviointia ole tehty. Tehdyssä päätöksessä ei ole myöskään otettu huomioon, että Keskuskoulussa on viisi erityisopetuksen pienryhmää: kaksi ryhmää kielelliseen kuntoutukseen ja kolme ryhmää sopeutumista tukevaan opetukseen. Nämä luokat vaativat erityisresursseja myös kuraattorin toimesta ja asiakassuhteen jatkumo alakoulusta yläkouluun siirtymisessa on näiden erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden kohdalla ensiarvoisen tärkeää.

Ehdotamme, että nykyinen käytäntö Keskuskoulun ja Linnajoen koulun yhteisestä kuraattorista, säilytetään koska:

1. lapset, jotka käyttävät Keskuskoululla kuraattorin palveluja, voivat jatkaa saman, tutuksi tulleen aikuisen kanssa Linnajoen koulussa, mikäli yläkoulussa vielä on tarvetta käydä kuraattorilla, ja tätä asiakassuhdetta ei ole hyvä katkaista

2. koulut ovat fyysisesti lähellä toisiaan ja kuraattori voi hoitaa vastaanottoa joustavasti ja asiakaslähtöisesti.

Jos nykyistä käytäntöä ei voida jatkaa, vaihtoehto olisi, että Keskuskoulu, Porvoon suurimpana alakouluna, ja Linnajoen koulu, Porvoon suurimpana yläkouluna, saavat kumpikin oman kuraattorin.

Ei kuitenkaan niin, että Linnajoki jakaa kuraattorin lukion kanssa ja Keskuskoulu pienemmän alakoulun kanssa.

Lisäksi uuden kuraattorin perehdyttäminen on unohtunut. Kouluissa suunnitellaan jo seuraavaa lukuvuotta, ja uuden kuraattorin tulisi saada olla mukana suunnittelemassa sitä.

Porvoossa 17.5.2016

Linnajoen vanhempainyhdistys ry
mrjhkknn@suomi24.fi

Porvoon Keskuskoulun Vanhempainyhdistys ry
keskuskoulunvy@gmail.com

Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf
vanhemmat@porvoonvanhempainyhdistykset.fi

Kannanotto peruskoulujen ja lukioiden työ- ja lomapäiviin lukuvuonna 2016-2017, 4.9.2015

Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää, ja se päättyy viikon 22 lauantaina.
Työpäivistä vähennetään muille arkipäiville kuin lauantaille ajoittuvat itsenäisyyspäivä (tiistai 6.12.16), loppiainen (perjantai 6.1.17) ja vappu (maanantai 1.5.17).
Siksi lukuvuonna 2016-2017 on 187 työpäivää.

Porvoossa on ollut tapana pitää joka toinen vuosi viikon mittainen syysloma ja joka toinen vuosi syysloma on ollut lyhyempi. Näin lukuvuonna 2016-2017 syysloma olisi lyhyempi.
Hiihtoloma on perinteisesti ollut viikolla 8.

Ehdotamme Porvoon kaupungin peruskoulujen ja lukioiden lukuvuoden 2016-2017 työ- ja lomapäiviksi seuraavaa:

 • Syyslukukausi alkaa maanantaina 15.8.2016

 • Kodin ja Koulun päivä on lauantaina 24.9.2016

 • Syysloma on 20.-21.10.2016

 • Syyslukukausi päättyy keskiviikkona 21.12.2016

 • Kevätlukukausi alkaa maanantaina 9.1.2017

 • Hiihtolomaviikko on 20.-24.2.2017

 • Helatorstain jälkeinen perjantai on vapaa 26.5.2017

 • Lukuvuosi päättyy lauantaina 3.6.2017

Syyslukukaudella on 91 työpäivää seuraavasti: elokuussa 13, syyskuussa 23, lokakuussa 19, marraskuussa 22 ja joulukuussa 14.

Kevätlukukaudella on 96 työpäivää seuraavasti: tammikuussa 17, helmikuussa 15, maaliskuussa 23, huhtikuussa 18, toukokuussa 20 ja kesäkuussa 3.

Porvoossa 4.9.2015

Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf 
hallitus

Kannanotto Porvoon suomenkielisen koulutoimen kieliohjelmaan opetussuunnitelmassa 9.6.2015

 

Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf tukee kieltenopettajien näkemyksiä liittyen Porvoon kaupungin opetussuunnitelman tuntijakoon ja kieliohjelmaan.

Kieltenopettajat ovat korkeasti koulutettuja. Heillä on myös vuosien käytännön kokemus siitä, minkä ikäisenä lapset oppivat kieliä parhaiten ja millainen tuntimäärä tarvitaan, että oppilas saavuttaa kielen osaamiselle asetetut tavoitteet.
Porvoon kaupungin tulisi käyttää tätä ammattitaitoa hyväkseen kieliohjelmasta päätettäessä.

Kieliohjelman tavoite tulee olla kielten opiskelun lisääminen, mutta kaksikielisessä Porvoossa se ei saa tapahtua kaventamalla mahdollisuutta opiskella ruotsin kieltä.

 • Esitetään, että englannin kielen (A1-kieli) opetus aloitetaan 2. luokan keväällä koska, mitä varhaisemmassa vaiheessa kielen opiskeu aloitetaan, sitä parempi taito saavutetaan. 
 • Ruotsin kielen taidolla on erityisasema kaksikielisessä Porvoossa, ja siksi myös jatkossa on oltava mahdollisuus aloittaa ruotsin kielen opiskelu varhain.
 • A2-kielitarjonnassa (4. luokalta alkava vapaaehtoinen kieli) tulee säilyttää ruotsin kieli ranskan, saksan ja venäjän rinnalla.
 • Kaikilla oppilailla tulee olla mahdollisuus valita haluamansa näistä neljästä A2-kielestä.

Porvoossa 9.6.2015
Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf
hallitus

Mielipidekirjoitus: Mistä on vanhempien huolet tehty? 14.3.2015

 

Sisäilmaongelmia, säästöjä ja vaikutusarvioiden tekemättömyys!

Niistä on vanhempien huolet tehty!

Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf vuosikokous ottaa kantaa näihin kolmeen tärkeään asiaan

Sisäilmaongelmat Porvoon kouluissa ja päiväkodeissa

Porvoossa on tällä hetkellä seitsemän koulua ja kolme päiväkotia, jotka työskentelevät parakeissa.
Kahden viimeisen vuoden aikana sisäilmatutkimuksia on tehty 15 koulussa ja seitsemässä päiväkodissa.
Pahimmassa tapauksessa lapsi joutuu olemaan koko lapsuutensa ja nuoruutensa tiloissa, joissa epäillään sisäilmaongelmia.
Itä-Suomen aluehallintovirasto on laatinut ohjeen "Sisäilmanongelman käsittely koulu- rakennuksissa". Sen mukaan vanhempien ottaminen mukaan sisäilmatyöryhmään lisää toimijoiden välistä luottamusta. Ehdotamme Porvoolle vanhempainyhdistysten mukaan ottamista sisäilmatyöryhmiin.
Ehdotamme myös avoimuutta päiväkoti- ja koulupaikkaa tarjottaessa. Huoltajille tulee kertoa, jos tiloissa on sisäilmaepäily. Huoltajien tulee siinä tapauksessa saada valita joku muu, kuin lapselle ensisijaisesti osoitettu paikka.

Koulunkäynninohjaajien määrän uusi arviointimalli ja sivistystoimen säästöt

Koulutuspalvelut on suunnitellut yhteistä mallia, jolla koulunkäynnin ohjaajapalvelu määrää arvioidaan. Mallin vaikutusarviota ei ole tehty.
Ehdotamme, että uuden arviointimallin käyttöönotosta päätetään vasta kun vaikutusarviointi on tehty. 

Konsultti arvioi, että Porvoon sivistystoimessa ja erityisesti perusopetuksessa on leikattavaa. Opetuksessa on juuri nyt meneillään suuria muutoksia. Muun muassa uudet opetussuunnitelman perusteet ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset. Oppitunteja on jo vähennetty niin perusopetuksessa kuin lukiossakin.
Tulee myös muistaa, että Porvoo on kaksikielinen kunta. Se lisää sivistystoimen kuluja.
Ehdotamme, että tilavuokriin, siivoukseen ja ruokaan menevä osuus erotetaan sivistystoimen budjetista. Opetukselle annetaan oma budjetti, jossa huomioidaan uudistukset ja niiden rahoitus. 

Lasten ja nuorten kuuleminen

Lapsia ja nuoria tulee kuulla kaikessa heitä koskevassa päätöksenteossa heidän ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Kuuleminen tulee ajoittaa niin, että sillä on vaikutusta prosessiin.
Lapsivaikutus tulee arvioida etukäteen kaikessa lapsia ja nuoria koskevassa päätöksenteossa.

Porvoossa 14.3.2015

Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf
hallitus

Mielipidekirjoitus: Porvoon "ruokakauppalasku" Kesprolle 3,4 milj € vuodessa. 8.3.2015

 

Mikä merkitys olisi alueelliselle hyvinvoinnille, jos osa tuosta rahasta käytettäisiin lähellä tuotettuun ruokaan?

Porvoo on jo vuodesta 2012 lähtien ostanut keittiöissään tarvittavat raaka-aineet KL-Kuntahankinnat Oy:n sopimustoimittajalta Kesprolta. 

Liikelaitos Porvoon tilapalvelut johtokunta päätti kokouksessaan 10.2.2015, että kun nyt voimassa oleva sopimus umpeutuu 31.1.2016 liitytään myös uuteen KL-Kuntahankintojen kilpailuttamaan sopimukseen. Päätöksen perusteena oli nykyisen sopimuskauden positiiviset kokemukset ja suuren volyymin mukanaan tuoma hintaetu. KL-Kuntahankinnan sopimuksessa on mukana noin 70 kunta-asiakasta.

KL-Kuntahankintojen uudenkin kilpailutuksen voittaa todennäköisemmin taas Kespron kaltainen suuri toimija ja näin menetetään mahdollisuus paikallisuuteen.

Vaihtoehto nyt tehdylle päätökselle olisi ollut päätös kilpailuttaa itse kaupungin elintarvikehankinnat nyt voimassa olevan sopimuksen pättyessä. Mahdollisesti silloin olisi menetetty osa nykyisen sopimuksen volyymin hintaedusta, mutta toisaalta olisi mahdollistettu myös pienten ja paikallisten tarjoajien osallistuminen, koska hankintojen kokonaismäärät eivät olisi niin suuria ja ne pystyisi pilkkomaan pienempiin osiin.

Helsingin yliopiston Ruralia instituutin tutkimus: Työtä ja hyvinvointia! Lähiruuan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Suomen maakunnissa, laski millainen vaikutus paikallisten elintarvikkeiden käytöllä julkisissa keittiöissä on alueen talouteen. 0,5 milj € elintarvikehankinnat omasta maakunnasta toisivat Uudellemaalle 30 henkilötyövuotta  ja 2,1 milj € lisäyksen bruttokansantuotteeseen.

Koska Tilapalvelut on liikelaitos, se pystyy päättämään tämänkin suuruusluokan hankinnasta itsenäisesti, ilman, että kuntalaisten valitsemilla luottamushenkilöillä on mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Viidestä Liikelaitos Porvoon tilapalvelut johtokunnan jäsenestä vain kaksi on valtuutettua.

Eikö Liikelaitos Porvoon tilapalvelut johtokunnan olisi paikallisen elinkeinoelämän hyvinvoinnin ja työllisyyden paranemisen nimissä kannattanut tehdä päätös ottaen huomioon sen laajemmat vaikutukset Porvoolle?

Porvoossa 8.3.2015
Porvoon vanhempainyhdistykset ry, Föräldraföreningar i Borgå rf
hallitus